Проблемите в САЩ и Еврозоната покачиха йената, швейцарският франк и паунда

Златото расте и отчита най-добро тримесечие за годината

3641 ~ 3 мин. четене

Еврото падна по време на азиатската търговия заради обхваналата Италия политическа криза, но и долара беше продаван заради приближаването в полунощ на крайния срок за предприемане на мерки, за да не изпадне правителството в неплатежоспособност. Швейцарският франк, йената и британския паунд се възползваха от тези развития, докато слаби данни за китайската икономика попречиха на австралийският долар да стори същото.

Еврото падна до 3-седмично дъно от 131.38 йени при нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 132.78. Единната валута потъна и до 1.2202 швейцарски франка, което не се е случвало от началото на май. Евро/долар падна до 1.3485, но се върна над 1.35 подкрепено от покупки свързани с края на месеца и тримесечието.

Инвеститорите взеха на прицел еврото след като Силвио Берлускони изтегли в неделя министрите си от правителството и призова за нови избори само 7 месеца след последния вот. Изненадващото решение принуди министър-председателя на Италия Енрико Лета да поиска в сряда вот на доверие и се надява да намери подкрепа сред някои сенатори от партията на Берлускони, както и сред опозиционните партии.

От другата страна на Атлантика пък някои законодатели от партията на републиканците възнамеряват да лишат от средства плана за здравеопазване на президента Барак Обама като задържат средства предназначени за федералното правителство. Патовата ситуация предхожда следващата голяма политическа битка, повишаването на тавана за заеми на правителството. Неуспех да се направи това до средата на октомври може да доведе до исторически фалит, който да съсипе американската икономика и да доведе до трусове и на световната икономика.

Долар/йена слезе на едномесечно дъно от 97.67 при затваряне в петък на 98.20, въпреки че получи подкрепа от шансовете премиера на Япония Шинзо Абе да разкрие нови икономически мерки във вторник, който да смекчат удара идващ от повишението на данъците връх продажбите.

Британският паунд удари нов 8 и половина месечен връх срещу долара на 1.6183. Повишените рискове обаче натежаха и върху високодоходните валути и австралийския долар слезе до 2-седмично дъно от 0.9280 срещу зелените пари. Валутата пострада и от доклад показал сериозна ревизия надолу на производствения сектор в Китай, което предполага, че възстановяването на икономиката е все още нестабилно.

Златото расте и отчита най-добро тримесечие за годината

Златото нарасна днес заради възможно спиране на дейността на американското правителство, което породи търсене на сигурност при метала. Той е на път да отчете най-добро тримесечие през тази година, въпреки песимистичните нагласи за стимулите в САЩ. Растежът на златото за периода юли-септември е близо 9% и се дължи на голямо покриване на къси позиции, геополитическото напрежение в Близкия изток и някои разочароващи данни за американската икономика. Печалбите слагат край на най-дългата поредица след 2001 година от тримесечни загуби на златото. Металът се обезцени с над 30% в трите тримесечия до юни при страхове за по-ранен край на програмата на Федералния резерв по изкупуване на облигации.

Вероятността за спиране на дейността на американското правителство се увеличи след като контролираната от републиканците долна камара по-рано в неделя прие мярка, която обвързва финансирането на правителството с едногодишно закъснение на реструктурирания закон за здравеопазването на Барак Обама. Ако не се приеме закон до полунощ за новата фискална година, който да запълни дупката, правителствените агенции и програми, които не се считат за приоритетни ще започнат да затварят врати за първи път след 17 години.

Спот цената на златото нарасна до `1338 долара за тройунция. Тя може да намери подкрепа в близък план и заради несигурността свързана със средата на октомври, когато е крайния срок за повишение на тавана за правителствения дълг в САЩ.

Въпреки тримесечните печалби, златото се е понижило с 20% за годината и по-нататъшен растеж зависи от съдбата на стимулите на Фед. Ако започне редуциране на стимулите през октомври би трябвало да последва нов спад на златото. По време на заседанието на Фед през септември не последва тяхна промяна, което изненада пазарите, които се бяха подготвили за малка редукция. Следващото заседание на Фед е на 29 и 30 октомври. Повечето прогнози са на него отново да няма промяна, тъй като централната банка ще избягва да заеме две различни позиции в рамките на само 30 дни.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg