Управляващата коалиция в Австрия остава на власт след изборите

Според предварителните резултати Социалдемократическата партия набира 26,4% от гласовете, а Народната партия – 23,8%, което стига за мнозинство за нов петгодишен мандат в 186-местния парламент

3572 ~ 1 мин. четене

На парламентарните избори в Австрия побеждава управляващата коалиция, съобщава BBC. Това сочеха и прогнозите преди старта на изборния ден.

Според предварителните резултати Социалдемократическата партия набира 26,4% от гласовете, а Народната партия – 23,8%. Тези две партии участват в управляващата коалиция. Това им стига за мнозинство за нов петгодишен мандат в 186-местния парламент, в който те доминират след Втората световна война.

Австрийската партия на свободата набира 22,4%, а партията на Зелените – 11,2%. Либералната партия Нова Австрия, която за пръв път участва в избори, спечели 4,7%.

Реакциите на обикновените австрийци са разнопосочни. За мнозина резултатът означава, че няма да има промяна на статуквото, а за други, че това е гаранция за стабилност. Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени на 16 октомври.

Подкрепи Economic.bg