Продадоха „Техноекспортстрой“ за 51 млн. лв.

Новият собственик на строителната компания е фирма „АТ Инженеринг 2000“

392 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Фирма “АТ Инженеринг 2000” - София е новият собственик на “Техноекспортстрой”, , съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Компанията е подписала договор за 103 970 броя акции, представляващи 100 % от капитала на дружеството. Цената на сделката е 51 000 000 лева и е заплатена в пълния размер.

Купувачът се задължава за срок от 3 години да запази основния предмет на дейност на дружеството, да не инициира или подкрепя пряко или непряко ликвидация или преобразуване на фирмата по смисъла на Търговския закон.

Трима кандидати бяха купили документи за участие в процедурата по приватизация на строителната компания. Това бяха "АТ Инженеринг 2000”, София, АС "Спасов и Братанов”, София и адвокат Петър Георгиев. В крайния етап остана само "АТ Инженеринг 2000".

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от отхвърления от България проект за нефтопровода “Бургас –Александруполус”, дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. Освен това е на минус от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г.

През 2010 г. държавното предприятие приключи годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., показва справка на Медиапул във финансовия отчет на компанията.

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства.

Подкрепи Economic.bg