Продажбата на оръжие в САЩ постави нов рекорд

От ФБР са съобщили, че през декември са проверили 2.8 млн. молби за издаване на разрешение за притежание на огнестрелно оръжие

3647 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на оръжия в САЩ продължават да растат, водени от опасенията, че определени видове оръжия и големите пълнители може да бъдат забранени заради стрелбата в училището в Нютаун. През декември ФБР е проверило 2.8 млн. молби за издаване на разрешително за притежание на огнестрелно оръжие, пише Reuters.

Данните на федералното бюро показват, че през ноември проверките са били около 2 млн., а през декември 2011 г. - 1.9 млн. проверки.

На 14 декември 20-годишният Адам Ланза застреля 26 души, от които 20 деца на възраст между 6 и 7 години, в началното училище "Санди Хук". Извършителят е използвал полуавтоматичното оръжие "Бушмастър АР-15".

Веднага след инцидента в САЩ се възродиха дебатите за използването на оръжия в САЩ. Американският сенатор Даян Файнстийн заяви, че ще предложи закон, който да забрани автоматичните оръжия за населението в САЩ. Това ще стане още при встъпването в длъжност на новия Конгрес през януари.

Забраната на този вид огнестрелно оръжие бе гласувана при президента демократ Бил Клинтън през 90-те години на XX век, но законът загуби сила при неговия наследник Джордж Буш - младши през 2004 г.

Подкрепи Economic.bg