Производството на храни трябва да се увеличи с 60% до 2050 г.

Глобалното затопляне застрашава милиони от глад

3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Милиони хора в Африка и Азия може да станат мизерстващи, след като цените на основните храни се увеличат двойно до 2050 г. в резултат на екстремни температури, наводнения и засушавания, които ще променят земеделието по света, предава "Фокус", позовавайки се на The Observer.

Докато експерти по храните се събират на две големи конференции за обсъждане въпроса, как да бъдат изхранени очакваните 9 млрд. души през 2050 г., водещи учени отбелязват, че хранителната индустрия рискува да превърне части от Африка в постоянно бедстващи райони. Покачващите се температури ще имат силно въздействие също така до достъпа до основни хранителни продукти, с потенциални потресаващи последствия за бедните. 

„Производството на храни ще трябва да се увеличи с 60% до 2050 г., за да не изостава от очакваното увеличение и промени в търсенето на световното население. Климатичните промени са в добавка към това. Увеличението на ежегодната продукция очакваме да бъде отнето от климатичните промени. Ние не сме толкова обезпокоени за общия размер на производството на храни, колкото от уязвимостта на един милиард хора, които вече са без храни и които ще бъдат засегнати най-тежко от климатичните изменения. Те нямат възможност за адаптиране”, казва Франк Рижберман, директор на международния център за изследване на посевите CGIAR – институция, изследваща хранителната индустрия.

Подкрепи Economic.bg