"Променената инвестиционна обстановка в страната" спря продажбата на БФБ

Забавянето на концепция за интеграцията на борсата с европейските капиталови пазари също е сред причините за отлагане на раздържавяването

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Променената инвестиционна обстановка в страната" е един от двата основни мотива на Министерство на финансите (МФ) за спиране на приватизацията на "Българска фондова борса" АД и "Централен депозитар" АД, поясниха от МФ.

Писмото до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за спиране на процедурата по раздържавяване е изпратено на 20 февруари. Точно в този ден беше приета и оставката на кабинета "Борисов". Симеон Дянков, по това време вицепремиер и министър на финансите, оттегля възлагането на приватизацията на БФБ и по още една причина. Основният мотив е прекалено многото време за приемане на концепция за интеграция на БФБ и депозитара в европейските и световните капиталови пазари.

Концепцията за приватизация на БФБ и на ЦД е приета от правителството на 6 април 2011 г. Раздържавяването на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 г. Държавата е собственик на 50.0542% от капитала на борсата и на 42.70% от акциите на депозитара.

След оставката на правителството основното притеснение беше да не се спре приватизацията на борсата.

Подкрепи Economic.bg