Просрочените данъци достигнаха 11 млрд. лв.

Държавата може да се бори само за 2.2 млрд. лв. от тях

Просрочените данъчни задължения достигат 11 млрд. лв., става ясно от списъка на Националната агенция за приходи (НАП) за некоректните длъжници. По-голямата част от тези задължения никога няма да бъдат платени, тъй като са трупани с години назад и повечето длъжници вече дори не съществуват като юридически юридически лица, информира "Стандарт".

Голяма част от длъжниците нямат никакви пари или имущество, които да покрият просрочията. Над 80% от тези задължения са несъбираеми, смятат данъчни експерти. Така от 11 млрд. лева вземания, които биха имали дял в БВП на страната от около 14%, държавата може да се бори за едва около 2.2 млрд. лв.

Най-големият длъжник на хазната е печално известната фирма "Транслимитид" със своите 431 млн. лв. данъчни задължения. Компанията отдавна не съществува, след като се превърна в абсолютния шампион у нас по изкупуване на фирми с натрупани задължения. Сред акционерите й даже имаше лица от островите Ниуе и Самоа.

На второ място със "скромната" сума от 161 млн. лв. дългове се нарежда фирма, регистрирана в центъра на столицата - "Афелия". Тя отново е ярък представител на порочната практика за изкупуване на задлъжнели фирми. Най-честата използвана схема през миналите години за изчистване на дългове беше фирмата да се прехвърли на роми, клошари или хора с психични увреждания, които нямат никакво имущество и доходи, които хазната да вземе.

В списъка с неизрядните длъжници има още три фирми със задължения по над 50 млн. лв. 66.8 млн. лв. дължи дружество от Велико Търново - "Боритранс", 58.2 млн. лв. пък е завлекла Християнрадикалната партия, а 52.9 млн. лв. неплатени налози има софийската "Антим I". Повечето от тези печално известни длъжници отдавна не съществуват, показва справка в Търговския регистър.

Коментари: 0