"Протестна мрежа" против назначението на Медарова

Организацията смята, че тя не се справяла добре като председател на ЦИК

240 ~ 1 мин. четене

Възражение срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите изразиха от "Протестна мрежа", по повод издадения вчера указ от президента Росен Плевнелиев.

От организацията смятат, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства, се казва в позицията.

„Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи“, твърдят от Протестна мрежа.

В момента Красимира Медарова е съдия в Софийския апелативен съд. Преди това беше председател на ЦИК. В периода априло 2011 – март 2014 г. Медарова бе председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ.

Медарова подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

Коментари: 0