"Ранобудните студенти" с писмо до ЕК и ЕП

Писмото е адресирано до председателя на ЕК Барозу и този на ЕП - Мартин Шулц

3680 ~ 1 мин. четене

"Ранобудните студенти" изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу и този на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц. В него окупаторите обясняват как депутатът от БСП Борис Цветков е опитал да осуети окупацията им и е извършил "шокиращ акт на физическо насилие". Декларацията е адресирана и до председателите на партиите в Европарламента, включително и до председателя на ПЕС Сергей Станишев, предаде bTV.

"В нарушение на въведения от нас пропусквателен режим в двора на университета, това лице, заедно с хора, смятани за привърженици на ксенофобската и расистска партия Атака и екип на партийната телевизия Alfa, заплашиха с насилие и принудиха членовете на окупацията ни да напуснат двора, след което направиха опит да проникнат с взлом в сградата на Ректората на Софийския университет", пишат студентите по повод предвожданата от Борис Цветков "инвазия".

"Смятаме, че е недопустимо и неморално да бъдат извършвани подобни посегателства и в името на европейските ценности и правата на човека. Очакваме реакция от всички парламентарни групи в Европейския парламент, от Европейската комисия, от Съвета на Европейския Съюз и от всички институции, ангажирани със защита на правата и интересите на гражданите на Европейския съюз", се казва още в писмото.

"Вярваме, че никой гражданин на Европейския съюз няма право да постъпва по такъв начин, още повече лице на публична длъжност като г-н Борис Цветков", пише в заключение.

"Особено настояваме Партията на европейските социалисти да се разграничи от подобни действия", казват "Ранобудните студенти".

Подкрепи Economic.bg