Разпределят публично допълнителните 100 млн. лв. за образование

Делегираните бюджети изиграха добра роля, но създадоха и дисбаланси, затова ги променяме, каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова

88 ~ 2 мин. четене

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е поканила във вторник всички студенти, които желаят, на среща за обсъждане на бъдещето на висшето образование. Това съобщи самата тя в предаването „Животът и други неща” на Българската национална телевизия. „Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да го прави така, че да не нарушава правата на другите”, каза министър Клисарова. Тя изтъкна, че студентите от други университети, които подкрепят окупацията на СУ „Св. Климент Охридски”, водят нормален учебен процес и за разлика от колегите си няма да имат проблеми с провеждането на сесиите.

Предстоят ни изключително важни неща и тях трябва да обсъждаме заедно, каза министърът на образованието. По тази причина тя е изпратила писма до ректорите, в чиито университети има протести, да уведомят студентите за предстоящата във вторник среща. „Тези допълнителни 100 млн. лв. за образование в бюджета за 2014 г. ще бъдат разпределени публично и то не на всеки по малко, а по политики – за подобряване на системите на висшето и на средното образование, за оптимизиране на образователната инфраструктура, за професионално образование. Това трябва да се обсъжда, както и изготвянето на работеща стратегия за висшето образование, която ще помогне много за неговото развитие”, подчерта проф. Клисарова.

Тя посочи, че чрез бъдещата стратегия ще се стимулира производството на специалисти в приоритетните за страната области – инженерни кадри, ІТ специалисти, педагози, както и приобщаването на бизнеса към висшето образование.

Другият приоритет пред министерството и правителството е законът за средното образование. Той ще надгражда утвърдените добри практики и традиции досега, но ще има и принципно нови моменти. В закона ще има отделни глави за правата и задълженията на учителите и директорите. Те ще дават мотив на младите учители да остават в средното образование с гаранции за професионалното и кариерното им развитие. Предвижда се въвеждане на мандатност за директорите, както и атестиране, което ще се извършва не само от регионалните инспекторати, а и от учители и родители.

Министър Клисарова коментира въвеждането на матурите и външното оценяване като правилна крачка в посока на реална оценка на състоянието на учебния процес. Според нея делегираните бюджети са изиграли първоначално много добра роля, но създали и дисбаланс между малките и по-големите училища. Затова се предлага въвеждането на базови разходи за всички, след което ще се определят делегираните бюджети. Ще се взема предвид и добавената стойност в обучението и показаните резултати, подчерта проф. Клисарова.

Подкрепи Economic.bg