"Роснефт" и ExxonMobil изследват заедно Мексиканския залив

Руската компания ще получи 30% от проект за геоложко проучване на 20 крайбрежни зони в залива

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Руската компания "Роснефт" и американската корпорация ExxonMobil са подписали споразумение за съвместно изследване на нефтените залежи в Мексиканския залив. Това предава „Комсомолская правда”, позовавайки се на официален източник от руския енергиен гигант. "Роснефт" ще получи 30% от проект за геоложко проучване на 20 крайбрежни зони в залива, в резултат на което очаква да спечели между 4 и 5 млрд. долара.

"Благодарение на това споразумение "Роснефт” и неговите дъщерни дружества ще имат достъп до най-богатия на нефт басейн в света. Ние сме уверени, че съвместните ни усилия ще осигурят най-ефикасното разработване на участъка в Мексиканския залив при стриктно спазване на всички екологични изисквания и стандарти, с използването на съвременни технологии”, се казва в доклад на президента на руската компания Игор Сечин.

През февруари 2013 г. "Роснефт" и Exxon Mobil разшириха мащабите на сътрудничеството си в рамките на споразумението за стратегическо сътрудничество от 2011 г. То предвижда съвместно усвояване на около 600 хил. кв. м. площ за проучване под арктическия континентален шелф на Русия, потенциално участие на "Роснефт" в разработката на нефтеното и газово находище Пойнт Томсън в Аляска, съвместна оценка за възможностите за реализация на проект за Сгъстен природен газ в Далечния изток на Русия. Договореностите предвиждат геоложко-проучвателни работи в Чукотско и Карско море.

Подкрепи Economic.bg