Румъния пита какво ще правим в АЕЦ "Козлодуй"

Северната ни съседка се интересува от плановете на България за строеж на VII блок на електроцентралата

Румъния официално ни попита ще правим ли VII блок на АЕЦ "Козлодуй", пише "Стандарт". "Има писмен документ, в който се пита какви са плановете на страната ни за изграждане на нов блок в АЕЦ Козлодуй", обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Преди коледните празници стана ясно, че е в ход процедура за получаване на лиценз за седми блок в централата.

Караджова обаче обясни, че издаването на оценката за въздействие върху околната среда може да отнеме повече време заради румънското запитване. Причината за забавянето е, че ще има консултации с обществеността и на територията на северната ни съседка.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обмисля и схеми, по които да финансира мерки, предприети от домакинствата за намаляване на емисиите парникови газове, стана ясно още от думите на екоминистъра. Сред плановете са отпускане на суми за поставяне на "слънчеви" бойлери и газификация на домакинствата. В момента се разработва облекчена процедура и контрол на схемата, по която ще се отпускат средствата. "Ние сме страна с изключително подходящи климатични условия за това. Гърция е имала подобна национална програма, това може да се случи и при нас", коментира още Караджова.

Коментари: 0