САЩ и ЕС създават свободна търговска зона

Двете икономики държат почти половината от световното производство и една третата от търговията

140 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

САЩ и Европейският съюз (ЕС) започват преговори за създаването на свободна търговска зона, пише Reuters. Решението е взето по време на срещата на на върха на Г-8, която се провежда в Северна Ирландия. Още през февруари лидерите на ЕС подкрепиха търговските преговори, поставяйки ги начело на дневния ред заедно с преговорите с Канада и Япония.

Британският премиер Дейвид Камерън определи стартът на т. нар. опознавателни преговори като победа. "Длъжни сме да запазим политическата воля за месеци напред", зави той.

За първи път идеята за Трансатлантическо споразумение за свободна търговия се появи преди три десетилетия, но беше отхвърлена от Франция. След дълги преговори Европейската комисия успя да склони Париж, с което бе открит пътят за споразумение, което може да допринесе за нарастване на икономиките на ЕС и САЩ с около 100 млрд. евро всяка година.

САЩ и на Европа държат почти половината от световното производство и една третата от търговията.

По оценка на базирания в Лондон Център за изследване на икономическата политика, с подписването на споразумението икономиката на ЕС може да се увеличи със 119 млрд. евро годишна, а на САЩ - с 95 млрд. евро.

Според друг доклад, поръчан от германската фондация "Бертелсман", САЩ може да спечели повече от Европа. Новата зона за свободна търговия може да увеличи БВП на глава от населението на САЩ с 13% в дългосрочен план, докато ръстът за ЕС е само 5%.

Коментари: 0