Само 10% от зеленчуците и плодовете у нас са български

Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство, отбеляза проф. Иван Станков

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България внася 90% от плодовете и зеленчуците, които гражданите ѝ консумират. Това констатира министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. Иван Станков по време на откриването на първото заседание на новия Бизнес-научен съвет.

Според Станков аграрните производствата в България са слаби и трябва да бъдат подпомогнати. Приоритети трябва да бъдат планинското земеделие и животновъдството, производството на тютюн, лозарството, както и биопроизводството и розопроизводството, съобщиха от Министерството на земеделието.

На заседанието си Бизнес-научния съвет е взето решение да се разработят стратегии по сектори, които се нуждаят от подкрепа, както и да се подготви обща стратегия за развитието на земеделието до 2020 г. „Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство”, каза министър Станков. Затова още другият петък ще бъде проведено второто заседание на съвета, на което МЗХ ще представи анализ на състоянието на земеделието.

Министър Станков, подчерта че Бизнес-научният съвет е иницииран от президента Росен Плевналиев, който е възложил като основна задача поставянето на ново начало. В рамките на съвета влизат зам.–министрите на земеделието и храните Снежана Благоева и Цветан Димитров, главният секретар на министерството Лилия Иванова, представители на научните среди в аграрната област, браншови организации и представители на бизнеса. Председател на съвета е министърът на земеделието и храните проф. Станков, а зам.-председател е проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив.

Подкрепи Economic.bg