Сблъсък на финансовите министри в ЕС за банковия съюз

Шведският финансов министър Андерс Борг не скри, че според него е много малко вероятно да се стигне до консенсус в предстоящите преговори

Финансовите министри на страните членки стартират тежки преговори за създаването на банков съюз, като в изминалите седмици вече възникнаха различния в позициите на Берлин, Лондон и Париж, съобщава Financial Times. Постигането на споразумение е възможно и желателно, заяви френският финансов министър Пиер Московиси, цитиран от AFP. Въпреки това той призна, че предстоят трудни преговори.

Неговият шведски колега Андерс Борг обаче не скри, че според него е много малко вероятно да се стигне до консенсус в предстоящите преговори. Той обясни, че най-вероятно ще трябва да се проведат допълнителни срещи до Коледа.

Една от спорните точки е по какъв начин Европейската централна банка ще работи с Европейския банков орган, намиращ се в Лондон. Разногласия има и по отношение на вземането на решенията за банковия съюз между страните от еврозоната и тези, които все още не са въвели единната валута.

Друг спорен момент е ролята на Европейската централна банка. Така например Германия настоява единният надзор да е само за големите банки в еврозоната, докато Франция иска той да обхване всички банки.

Коментари: 0