Швейцария въведе квота за имигранти от ЕС

Всяка година чужденците, идващи в Швейцария за да работят, са с 80 хил. повече от тези, които напускат

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

От днес влиза в сила квотата за броя граждани на Европейскич съюз (ЕС), които могат да получат право да работят в Швейцария, предаде BBC. Мярката беше обявена в края на април от министъра на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. Причината за въвеждането на мярката е високото равнище на имиграцията в страната.

Швейцария не е член на ЕС, но подписа редица споразумения с Брюксел, които гарантират свобода на преминаване в Европа. Държавата има право да наложи такава мярка в съответствие с предпазна клауза, включена в нейните споразумения в ЕС. Брюксел, от своя страна смята, че това може да навреди на двустранните отношения.

Равнището на безработицата в Швейцария е 3%, а имигрантите съставляват около 25% от работната сила в страната. Всяка година чужденците, идващи в Швейцария за да работят, са с 80 хил. повече от тези, които напускат.

 Подобна мярка бе въведена преди година за гражданите на осем страни в Централна и Източна Европа, сред които са Полша, Унгария,Литва, Латвия, Чехия, Словакия, Словения, Естония.Те се присъединиха  към ЕС на 1 май 2004 г.

Подкрепи Economic.bg