МВФ даде 1.74 млрд. евро на гръцките банки

Досега Гърция е получила от международните кредитори 48.2 млрд. евро за рекапитализиране на финансовия сектор в страната

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на 1.74 мрлд. евро за рекапитализирането на гръцките банки. Финансирането беше одобрено, след като Гърция премина третата проверка на представянето си в спасителната програма, договорена с международните кредитори.

Средствата, прехвърлени на Атина, трябва да помогнат за създаването на здрав и жизнен банков сектор, което е необходимо условие за възстановяването на реалната гръцка икономика.

Досега Гърция е получила от международните кредитори 48.2 млрд. евро от общо 50 млрд. евро, предназначени за банковия сектор по втория спасителен план за страната. Сумите са внесени под формата на облигации с различен падеж.

Програмата се провежда съвместно със страните от Еврозоната. Тя планира на Гърция да бъдат отпуснати 173 милиарда евро в рамките на четири години. По-рано Европейският механизъм за финансова стабилност също отпусна помощ на стойност 7.2 млрд. евро, които ще подпомогнат рекапитализирането на бедстващите гръцки банки.

Подкрепи Economic.bg