Сигнал до 112 и чрез sms

Идеята хората да алармират за бедствия, катастрофи, да повикат линейка при спешен случай и чрез съобщения е в помощ на граждани с увреждания или с временна неспособност да говорят

Автор: Силвия Георгиева

Гражданите да могат да подават сигнали до единния спешен телефон 122 не само чрез гласово повикване, а и чрез SMS съобщение от мобилния си телефон. Такава поправка в закона за единния номер са внесли депутати от БСП, пише "Труд".

Идеята хората да алармират за бедствия, катастрофи, да повикат линейка при спешен случай и чрез съобщения е в помощ на граждани с увреждания или с временна неспособност да говорят, става ясно от мотивите към законопроекта. "В някои случаи, когато е застрашен животът на граждани, е неблагоразумно да се водят телефонни разговори", обясняват още вносителите.

В проекта не е уточнено дали ще има нужда от допълнителни оператори, които да обслужват сигналите, подадени чрез SMS. Депутатите са изчислили, че въвеждането на новата услуга би струвала около 300 000 лв. годишно. Възможността за алтернативен начин на подаване на сигнали обаче може да спаси човешки животи, твърдят вносителите.

Коментари: 0