Сините: Поскъпването на горивата е нагло

Те искат КЗК да каже защо се повишават цените на суровините

Комисията за защита на конкуренцията да каже защо се повишават цените на горивата в страната поискаха от Синята коалиция. Те обясниха, че от комисията не дават отговор вече четири месеца дали има картел в сферата, въпреки че има съмнение за такъв.

Сините питат как така в страната, където заплащането на работната сила е най-ниско, а транспортните разходи са малки поради малката територия на страната, разходите са по-високи, отколкото в 17 други държави, обясни депутатът Иван Иванов.

„Ако тези разходи са съпоставими с останалите показатели и намалеят така, както би трябвало, българските потребители, бизнесът и хората щяха да получават на много по-ниски цени течните горива. Защо КЗК при този драматичен скок на цените на течните горива не излезе най-после с решение относно картел между четирите петролни компании, начело на които е Лукойл", питат сините.

Иванов попита и защо КЗК вече една година бави отговора на въпроса има ли злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" в областта на авиационното гориво, след като е сезирана от тогавашния, вече бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"В рамките на 11 дни, в България повишиха цената на горивата от 2,50 лв. на 2,73 лв. – с 0,23 лв. Това наистина е безумно и нагло отношение на фирмите на българските пазар, които продават горивата", заяви от своя страна Михаил Михайлов. "Преди една година, точно преди летните отпуски, пак с колегата Иванов, говорехме за цените на горивата в България и начина, по който се формират, и за наглото отношение на петролните компании към българския гражданин", припомни той.

„От началото на февруари до днешни дни, цената на петрола, варираше от 124 долара, днес цената е 103.2 долара. През февруари брентът беше с 20 долара по-висок. Цената на петрола беше 2,67 долара, в момента е 2,73 долара. Веднага сигурно петролните фирми ще кажат – да, ама долара. Доларът беше 1,47 до 1,51 долара, 3,4% е повишението на цената на долара. Няма как да се обясни тази цена от 2,73 лв., която в момента е най-високата, при условие, че международната цена на петрола е с 20 долара по-ниска. В рамките на 4 месеца цената на петрола падна с 27 долара, но какво се случи на реалния български пазар – спадаше с по 2-3 ст. максимум, стигна до 94 долара брентът, изведнъж тръгна да се повишава на международните пазари”, каза той и допълни, че самият министър пред една телевизия днес си призна, че в България няма реален пазар на горивата. 

„Февруари месец 2011 г. сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя казва от 16 март – да има съмнение за картел. Днес сме 25 юли и няма произнасяне какво е станало”, припомни Михайлов. 

Коментари: 0