Сирия е готова за война със САЩ

По думите на външния министър страната предпочита война със САЩ, отколкото да се поддава на изнудването на Вашингтон

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Сирия е готова да се защитава по всякакви възможни начини, в случай, че бъде нападната от САЩ. Това заяви външният министър Валид ал-Моалем на специална пресконференция след като стана ясно, че се готви атака срещу страната. По думите му страната предпочита война със САЩ, отколкото да се поддава на изнудването на Вашингтон. Ал Моалем приветства позициите на основните съюзници на режима в Дамаск - Русия и Иран, и изрази увереност, че двете страни ще реагират, ако САЩ нанесат военен удар срещу Сирия

Ал Моалем подчерта, че сирийското правителство не използва химически оръжия и обвини САЩ в лъжа. Той отбеляза, че правителството оказва съдействие на екипа на ООН за разследване на предполагаемото нападение с химическо оръжие.

На 21 август сирийската опозиция съобщи, че 1300 души са били убити при нападение с химическо оръжие в няколко предградия на Дамаск. В последните часове перспективата за военна намеса става все по-реална, като САЩ и Франция вече обявиха, че са готови за удар.

Британският премиер Дейвид Камерън свиква спешно заседание на съвета за национална сигурност на кралството, на което се очаква ръководителите на специалните служби и на министерството на отбраната да изложат сценарий за атаките срещу режима на Башар Асад.

Подкрепи Economic.bg