Сноудън напусна транзитната зона на "Шереметиево"

На бившия сътрудник на американското разузнаване е дадено временно убежище на територията на Русия

88 ~ 1 мин. четене

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е напуснал московското летище "Шереметиево", на което беше блокиран повече от месец и вече е на руска територия, съобщава Reuters. 

На бившия сътрудник на американското разузнаване е дадено временно убежище на територията на Русия. Сноудън има правен статут в страната за една година, заяви неговият адвокат Анатолий Кучерена, който обаче отказа да разкрие местоположението му поради съображения за сигурност. Сайтът "Уикилийкс" твърди, че американецът е получил статут на бежанец.

"Мога да потвърдя, че господин Сноудън напусна летището", заяви официалният представител на „Шереметиево“ Анна Захаренкова. 

Сноудън е с анулиран от американските власти паспорт. Именно липсата на валиден документ за самоличност направи невъзможно предостаянето на убежище от редица държави, които предложиха помощта си.  Сред тях бе и Еквадор, страната, която даде право на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да остане в посолството й в Лондон вече година.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър увери Москва, че ако предаде бившия служител на ЦРУ на САЩ, той няма да получи смъртна присъда. Въпреки това руските власти остават категорични, че няма да екстрадират Сноудън. Вчера бащата на американеца посъветва сина си да остане в Русия, тъй като почти няма вероятност да получи справедлив процес в родината си.

Подкрепи Economic.bg