Стойнев: Концесионерът в "Ораново" не спазва правилата

Мината е заработила без одобрен работен план за 2013 г., твърди министърът на икономиката и енергетиката

Снимка: БГНЕС

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Концесионерът на злополучната мина "Ораново", в която тази сутрин загина още един миньор, не спазва никакви правила. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от kmeta.bg. На 16 юли двама миньори загинаха, а още двама все още се издирват след срутване на кална маса в мината край Симитли. Спасителната операция по търсенето на двамата миньори в неизвестност продължава.

"Тази трагедия разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които аз ще сложа край. Първо - абсолютно неспазване на правилата от страна на концесионера. Второ - безхаберие, престъпна абдикация на администрацията от задълженията й на регулатор и контрольор", поясни Стойнев.

По думите му концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 г. "Това е нарушение, администрацията е знаела за това и си е затваряла очите. Трябвало е да се забрани работата на концесионера, докато се издължи на държавата. Тази опасна престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена", категоричен е икономическият министър.

"Концесионерът не е плащал възнаграждения за второто полугодие на 2011 г., за първото и второто полугодие на 2012 г. На базата и на неодобрения годишен план за работа за 2013 г. администрацията и предишният министър е трябвало да вземат съответните мерки, така че да бъде стопирана концесията, докато не издължи своите възнаграждения", твърди Драгомир Стойнев.

Цялото интервю с Драгомир Стойнев четете на kmeta.bg.

Подкрепи Economic.bg