Спешна помощ е против повикването с SMS

Според председателя на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева това ще внесе хаос и сривове в системата

3629 ~ 1 мин. четене

Излязохме с декларация, с която настояваме на второ четене да отпадне повикването на 112 да става с SMS за всички граждани. Това каза за "Фокус" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. "Съгласни сме това да е възможност само за регистрирани пациенти с глухота", обясни тя.

"Отказваме да носим отговорност, ако съобщение закъснее, не можем да диференцираме степента спешност или крайният случай - загинал пациент", категорична е Кателиева. Според нея възможността за SMS повикване ще внесе хаос и сривове в системата.

"Смятаме, че това е популистки ход, при който никой не е разговарял с нас, не ни е питал, не е искал мнението ни. Ние сме хората, които изпълняваме 60% от спешните повиквания. Вносителите разговарят с мобилни оператори, което не знам доколко е от полза на пациентите ни. Така прието предложението е изцяло в ущърб на пациентите и ще внесе хаос в системата, ще позволи злоупотреби, несигурност, съобщението може да закъснее, да бъде непълно. Според нас предприемането на такъв ход е сериозна грешка. Оттам нататък не носим отговорност за последствията. Надяваме се да надделее здравият разум, а не този популистки ход", обясни д-р Кателиева. По думите й нито един глухоням пациент не е останал необслужен през последните години.

От асоциацията са потърсили становище и подкрепа от пациентски организации, БЛС, Министерство на здравеопазването.

Подкрепи Economic.bg