Спешно готвят строежа на "Южен поток" в България и Сърбия

"Газпром" информира за подписване на договори за доставки на материали в балканските страни

Автор: Economic.bg

Руският монополист „Газпром” за пореден път потвърди, че проектът за газопровод „Южен поток” се реализира в строго съответствие с графика, информираха медиите.

В официална позиция на концерна се казва, че в България "в най-скоро време ще бъде сключен договорът за доставка на оборудване и материали, за строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждането на експлоатация на участъка от газопровода".

В Сърбия се изпълняват аналогични дейности. Планира се основното строителство в България и Сърбия да започне през лятото на тази година - по-конкретно се споменаваше май-юни от ръководството на "Южен поток България". В прессъобщението на монополиста се допълва още, че освен в България и Сърбия, дейности в рамките на проекта се планират да започнат в Унгария, Словения, Хърватия, Македония и Австрия. 

Както е станало известно напоследък, преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Руската федерация относно съдбата на мегапроекта за 30 млрд. евро са прекъснати, заради очакваните санкции срещу Москва от Запада. Същевременно изграждането на тръбата се бави с поне половин година, тъй като руският президент Владимир Путин настояваше "Газпром" да започне строежа още през ноември - декември 2013 г. 

Коментари: 0