Срив в цената на среброто

На спот пазара стойността на метала е паднала със 7%

292 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на среброто падна до най-ниското си ниво за последните близо три години. Благородният метал поевтинява с близо 5% и към 11.30 часа фючърсите за юли се търгуват за 21.34 долара за тройунция. При спот пазара сривът е още по-сериозен - 7% до 20.7 долара за тройунция.

От началото на 2013 г. среброто върви постоянно надолу, като в рамките на пет месеца металът се обезцени с близо 30%. Това е най-лошо представящият се благороден метал, а слабият инвеститорски интерес може да се обясни с опасенията, свързани с производството в Китай. Среброто е и индустриален метал и лошите данни за сектора влияят силно на цената му.

"Инвеститорското търсене се забавя и има съмнения около индустриалното търсене, което е основният двигател на цената", коментира Янг Джин, анализатор в Galaxy Futures. "Среброто следва пътя на златото", смята той.

Металът се използва широко при изграждането на фотоволтаичните централи. През последните години обаче строежът на слънчеви централи се забавя. По данни на European Photovoltaic Industry Association 2012 г. е била най-слабата за последните шест години при строежа на такива централи.

Подкрепи Economic.bg