Стабилността на йената се запазва

Златото стабилно около 3-седмичния връх благодарение на слабостта на акциите

124 ~ 3 мин. четене

Йената и днес остана стабилна по време на азиатската сесия, докато инвеститорите продаваха долара след разочароващите данни от САЩ. Въпреки това валутите остават в познатите рейнджове при все още тънкия пазар. Търговията обичайно остава слаба по време на първата пълна работна седмица от годината, когато инвеститорите бавно се завръщат на работните си места и позиционирането доминира сделките. Това даде известна подкрепа на йената, най-зле представилата се валута през 2013 година заради ултра благосклонната монетарна политика в Япония. 

Дилърите избягват заемането на агресивни позиции преди важни събития по-късно през седмицата, в това число трудовата заетост в САЩ и редовните заседания на Европейската и Английската централна банка. Долар/йена е на 104.33 при спад вчера до 103.91, ниво което не е виждано от 23 декември. Двойката продължава да се отдалечава от 5-годишния връх от миналата седмица на 105.45. Еврото също загуби позиции срещу йената и падна в понеделник до 3-седмично дъно от 141.50 с което се отдалечи значително от 5-годишния връх на 145.67, който удари в края на миналия месец. Днес кросът е на 142.22.

Евро/долар отскочи до 1.3633 след едномесечно дъно на 1.3572, а растежа се дължеше на две измервания за активността в сектора на услугите в САЩ, които показаха забавяне на растежа през декември. Цифрите дадоха и повод на някои инвеститори да теглят печалби от дългите си доларови позиции, нещо което мнозина направиха в седмицата завършваща на 31 декември. Анализатори отбелязаха, че вчерашните доклади не са достатъчно слаби, за да поставят под съмнение плановете на Федералния резерв за продължение на намалението на стимулите. Това най-вероятно ще доведе до нови покупки на долари при спадовете му в дните до излизането на доклада за трудовата заетост. Все пак спада на долара се забелязва, тъй като позволи дори на изпадналия в немилост австралийски долар да се търгува на 0.8940 и да се отдалечи от 3-годишното дъно на 0.8820, което отчете миналия месец.

Днес липсват значими новини в икономическия календар и вниманието ще бъде насочено към акциите. Техни спадове могат да доведат до увеличение на търсенето на предлагащата сигурност йена.

Златото стабилно около 3-седмичния връх благодарение на слабостта на акциите

Златото се задържа днес близо до 3-седмичния връх, тъй като слабостта на акциите и силното търсене от Китай подкрепят цената. Фючърсите на златото също се стабилизираха след неочаквано резките движения в предишната сесия.

Спот цената днес е почти без промяна на 1237 долара за тройунция. Неочаквано големите търгувани обеми разтърсиха американските фючърси на златото в понеделник и доведоха до кратко временно прекъсване на търговията, когато цената спадна с 30 долара за тройунция или това е около 3%. В крайна сметка цената завърши деня без промяна.

Хедж фондовете и мениджърите на парични фондове като цяло увеличиха нетните си дълги позиции във фючърсите и опциите на златото и среброто в седмицата завършваща на 31 декември. Това показаха данни за спекулативните позиции публикувани вчера.

Правителствени източници от Индия съобщиха, че се водят преговори за намаление на рекордно високите вносни мита върху златото и да се облекчат правилата за износ, след като предприетите мерки миналата година помогнаха на страната да намали търговския дефицит, но сега заплашват да окуражат контрабандата на металите.

Джанет Йелен, ключова фигура при безпрецедентните и спорни усилия на Федералния резерв за подпомагане на икономиката, беше одобрена от Сената да застане начело на централната банка точно в момент, когато тя започна да намалява стимулите.

Физическото търсене от Китай, който е най-големия потребител на злато в света, остава силно.

Азиатските борсови индекси се стабилизираха днес след 4 поредни дни на загуби, докато долара е в защитни позиции след разочароващите данни от вчера за сектора на услугите в САЩ, които повдигнаха някои въпросителни относно силата на растежа в най-голямата икономика в света.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0