Ще оцелее ли кабинетът „Орешарски“ и днес

Народното събрание ще разиксва вот на недоверие в областта на енергетиката

Автор: Стилиян Гребеничарски

Народните представители ще гласуват тази сутрин внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски по политиката му в областта на енергетиката. Разискванията по него трябваше да се състоят в седмицата преди изборите за Европейски парламент, но поради липса на кворум бяха отложени за изминалата сряда.

На фона на разочароващите резултати на мандатоносителя - БСП, се появиха съмнения, че този път правителството може да изгуби доверието на Народното събрание. За разлика от предишните три вота, протекли по-скоро формално и вяло, то днешният вероятно ще бъде следен внимателно от всички,заинтересовани от политическите процеси в страната.

Освен заявката на лидера на ДПС Лютви Местан, че не бива да се разисква изпълнението на пълен мандат от кабинета, разнопосочни мнения се появиха дори от БСП, което предполага редица неизвестни преди гласуването. Предварителните заявки са, че двете партии ще гласуват против вота, а подобна увереност изрази и икономическият министър Драгомир Стойнев вчера.

БСП и ДПС разполагат с 119 депутати, но въпросът е по-скоро дали ГЕРБ ще успеят да съберат 121, за да успешен вотът на недоверие. Преди това, обаче, в зала трябва да се регистрират достатъчно депутати за да има кворум и заседанието да започне. Парламентарната група на ГЕРБ има 93 народни представители и заедно с Румен Йончев, Светлин Танчев от България без цензура, както и последният независим – Даниел Георгиев може да разчита на 96 гласа в подкрепа на вота. Към тази група можем да причислим и напусналият ГЕРБ Красимир Стефанов, чиято позиция, обаче, все още е неясна.

Предполага се, че мнозинството от депутатите на Атака, ако присъства изобщо в залата, няма да подкрепи искането за оставка, което свежда шансовете за успех до „пропукване“ в редиците на БСП и ДПС. Все още те отричат да се е провела среща между лидерите Сергей Станишев и Лютви Местан, на която да бъде обсъдено бъдещото на настоящото управление.

Вотът на недоверие е трета точка  дневния ред, а преди него се ще се гласуват промени в парламентарните комисии и второ четене на Закона за Министерството на вътрешните работи. В зависимост от развитието на пленарното заседание, трябва да бъдат разисквани и промени в Закона за кадастър и имотния регистър - второ четене, отменянето на Закона за публично-частното партньорство – първо четене. По традиция след заседанието на Народното събрание би трябвало да се състои и петъчният парламентарен контрол.

Коментари: 0