Стойнев: Ще има оставка другата седмица

Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката

Стойнев: Ще има оставка другата седмица
3623 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Другата седмица оставка на правителството ще има. Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата“. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката пред „Дарик радио“.

В четвъртък стана ясно, че БСП спъва бюджетната актуализация и оставката на кабинета. Борислав Гуцанов обясни в парламента, че „има вероятност оставката на правителството да се забави заради евентуална актуализация на бюджета“.

По думите на Стойнев не се налага актуализация на бюджета. „Това, което се случва в момента е политическа криза, защото външните финансови пазари дадоха добра оценка за българската икономика. По-добри условия никога не сме имали. За съжаление повече се доверяваме на външните фактори, отколкото на собствените си сили и виждания за развитие на икономиката. През тези 23 години преход го има усещането, че трябва все някой отвън да ни каже какво да правим“, обясни Стойнев.

Според него състоянието на икономиката не е катастрофално, както го описва опозицията. „Важно е да има диалог с работодателите и бизнеса, и затова първите ни срещи с премиера бяха с работодателските организации“, добави той. По думите му правителството се е разплатило с българския бизнес и е създало 40 000 работни места за първите три месеца на 2014 г.

По повод ситуацията в КТБ Драгомир Стойнев заяви, че са се появили редица спекулации, които не са били верни. Той обясни, че случващото се на този етап с банката рефлектира върху икономиката. „Ние продължихме да изпълняваме наредбата, една правилна наредба на служебното правителство да се изтеглят 75% от средствата на държавни структури от КТБ и да се разпределят в други банки“, поясни той.

Енергийният министър не пропусна и темата за проекта „Южен поток“. По думите му „България е на финалната права“. „ЕК неслучайно наложи наказателна процедура срещу България и ние миналата седмица успешно се защитихме в Брюксел. Но не може да ни обвиняват за 2010 г., когато беше правителството на Бойко Борисов, аз все пак защитих позицията. Ако сега ни дадат зелена светлина, сме готови да реагираме и продължим”, каза още Драгомир Стойнев.Подкрепи Economic.bg