Стойнев отказа информация за договора за "Южен поток"

Министърът призна само, че Българският енергиен холдинг е похарчил 11,5 млн. лв. за проекта от 2011 г. насам

Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и точно преди него премиерът Пламен Орешарски, не даде никаква ключова информация за проекта за газопровод „Южен поток” и подписания договор за изпълнение.

Според Стойнев основните въпроси на Европейската комисия (ЕК) касаели въпроси, които са уреждани по време на правителствата на ГЕРБ и на Тройната коалиция. „В момента ние оправдаваме действията на предишните правителства – на ГЕРБ за създаването на проектната компания, както и тези на тройната коалиция за междуправителственото споразумение”, подхвърли още Стойнев.

Министърът е категоричен, че неспазването на Закона за обществените поръчки (ЗОП) от проектната компания South Stream Bulgaria било заложено при създаването й по време на кабинета „Борисов”. „Защо компанията не действа по ЗОП, а е направила търг. Има писма, според които проектната компания е отправила запитване още през 2011 г. до правителството на ГЕРБ, на което му било отговорено, че не е страна по ЗОП”, твърди Стойнев.

Според него срокът на отговора до ЕК е по „съкратена процедура” от 1 месец, а не от три. „До 29 юни трябва Съветът по европейските въпроси да прегледа и да го изпратим на Еврокомисията”, поясни той. Той за пореден път преповтори тезата, че договорът "не се подписва нито от министър-председателя, нито от МИЕ, а от търговското дружество South Stream Bulgaria".

Министърът отрече твърденията на депутата на ГЕРБ Лиляна Павлова, че по проекта вече са похарчени 200 млн. лв. „До момента от създаването на проектната компания са похарчени само 11,5 млн. лв. от българската страна за проекта. „Българският данъкоплатец няма да похарчи нито лев за изграждането на проекта „Южен поток”, отчете Стойнев. Според него от 2020 г. България щяла да взима дивидент по „Южен поток”, без да инвестира „и лев” в проекта.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ правителството трябва да предостави на народните представители договора за изпълнение, с оглед на това с какво Българският енергиен холдинг (БЕХ) гарантира заема към „Газпром”. „Ами, съгласно установения ред за класифициране на информацията го прекарайте и да седнем да го четем в секретната библиотека”, каза той.

Енергийният министър обаче не пое подобен ангажимент, настоявайки, че става дума за търговско споразумение между проектната компания и изпълнителя в лицето на „Стройтрнсгаз консорциум”. От изявленията му не стана ясно и дали той лично е разпоредил на българските участници в обединението „Газпроект Юг” да се спре работата по проекта по нареждане на премиера Пламен Орешарски или е направено от самия министър-председател, докато Стойнев се намираше на посещение в Китай.

Коментари: 0