Със 140 км. по магистралите

Депутатите одобриха увеличението на максималната скорост, местят билбордовете на 8 метра от пътя

6654 ~ 2 мин. четене

Депутатите приеха на първо четене максимално разрешената допустима скорост по магистралите в страната да бъде 140 км. в час, съобщи Фокус.

„Ние не искаме самоцелно увеличение на скоростта по пътните участъци. Това, което предлагаме ние, предвид изграждащите се нови магистрални участъци, нови скоростни пътища, на тези нови участъци, които имат добро качество на пътя - да се позволи скорост до 140 км/ч на съществуващите пътища, на старите пътища, там, където има рискови зони, разбира се, ще останат сега съществуващите ограничения, включително по магистралите от 90 км/ч. тук ние промяна няма да правим”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на обсъжданията.

В закона се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения в обхвата на пътя или в обслужващата зона на разстояние по-малко от 8 метра, измерено хоризонтално от края на пътната настилка до целия габарит на рекламното съоръжение.

„В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища, се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на отстояние, по-малко от 3 км. преди и след пътните възли. В шестмесечен срок от влизането в сила на закона лицата, на които е издадено разрешение за експлоатация на рекламни съоръжения, са длъжни по предписание на директорите на областните пътни управления съгласувано с компетентните органи на МВР да изградят ограничителни системи за пътища или да приведат съществуващите системи в обхвата на пътя пред рекламните съоръжения в съответствие с изискванията към строежите, определени в глава девета, раздел ІІІ от Закона за устройството на територията”, се казва още в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата, внесен от Министерски съвет.

Подкрепи Economic.bg