Свалиха имунитета на депутати от "Златна зора"

Действията са част от опитите да се удари партията, която е обвинявана за смъртта на гръцки музикант миналият месец

80 ~ 1 мин. четене

Парламентът в Атина свали имунитета на шестима от общо осемнайсете депутати от неофашистката партия "Златна зора", обвинени в нападения на имигранти, организиране на престъпна група и пране на пари, съобщава Reuters.

След падането на депутатският имунитет на Георгиос Герменис, Ефстатиос Букурас и Панайотис Люполус се отваря пътя за подвеждането им под съдебна отговорност. Други трима депутати от "Златна зора" също останаха без имунитет, след като бяха обвинени в насилие.

Действията са част от опитите да се удари партията, която е обвинявана за смъртта на гръцки музикант миналият месец. Гръцките депутати единодушно гласуваха за решението. Депутатите от крайната партия напуснаха парламента преди това.

Междувременно бе съобщено, че членове на Службата за борба с финансовите престъпления вчера са нахлули в централните офиси на "Златна зора" и започнали да проверяват счетоводните сметки на партията. Проверяват се и офисите на депутати и на служители, за да бъдат открити данни за спонсорите на "Златна зора".

Това е първа акция на инспектиращите в офисите на тази партия, откакто бе обявено, че финансите й ще бъдат поставени под лупа. Ще бъде проверявано също и откъде "Златна зора" е набирала средства за организираните от нея благотворителни прояви за раздаване на безплатна храна, предназначена изключително за гърци.

Подкрепи Economic.bg