Световните медии отразиха широко оставката на Борисов

Отчаянието на българите от високите електрически сметки ескалира в масови сблъсъци с полицията

3632 ~ 2 мин. четене

Правителството на България подаде оставка в сряда, след общонационални протести, белязани от насилие, срещу високите цени на електроенергията, пише Reuters. По този начин правителството на управляващата партия ГЕРБ се присъедини към дългия списък на европейските администрации, паднали от строги икономии след избухването на дълговата криза в Европа в края на 2009.

За много българи енергийните разходи са непосилни, а ниският жизнен стандарт и корупцията в най-бедната страна на Европейския съюз предизвикаха нови кървави сблъсъци с полицията късно във вторник. Десетки хиляди българи се събраха в градовете в цялата страна, скандирайки "мафия" и "оставка", допълва агенцията.

Министър-председателят на България Бойко Борисов не успя да успокои протестите с уволнението на финансовия министър на страната, пише Bloomberg. Той обеща да намали цените на електроенергията, въпреки възможния дипломатически скандал с друг партньор на ЕС - Чехия.

"Аз няма да участвам в правителство, в което полицията бие хората", заяви Борисов, при обявяването на оставката си в сряда. Очаква се Парламентът да приеме оставката по-късно през деня, съобщава Financial Times. (Парламентът обаче ще гласува оставката на кабинета утре - бел. ред.).

Борисов, бивш бодигард на комунистическия лидер в България Тодор Живков, сега може да се опита да сформира ново правителство, използвайки силната позиция на партията му в дясното политическо пространство. Ако не успее, изборите планирани за юли могат да бъдат предсрочни.

"Всяка капка кръв е петно за нас", заяви премиерът на България Бойко Борисов, който подаде оставка заради масовите протести, които преминаха в кървави сблъсъци с полицията, пише NYTimes.

Популярността на ГЕРБ бе на значително високо ниво до края на миналата година, тъй като мерките за икономии бяха сравнително леки в сравнение с много други европейски страни, където бяха замразени заплати и пенсии. В последното проучване за общественото мнение, взето преди протестите , опозиционните социалисти са с равни позиции заедно с управляващата партия ГЕРБ.

Много българи се чувстват разочаровани от безработицата, която удари 10-месечен връх с нива от 11.9%, а средната работна заплата остана на 800 лева ($ 550) на месец, пише BBC. Отчаянието ескалира в сблъсъци с полицията, когато сметките за отопление нарастнаха значително през зимата. България вдигна разходите за електроенергия с 13% през юли миналата година, но реалното поскъпване се усеща едва сега.

Премиерът на България Бойко Борисов подаде оставка заради натиска от високите сметки за електроенергия. Сметките изяждат огромна част от скромните доходи на най-бедната членка на ЕС и се оказаха политически чувствителни, пише Guardian.

"Оставката е единственият отговорен ход", заяви Кънчо Стойчев, анализатор от социологическата агенция "Галъп Интернешънъл", цитиран от изданието.

Подкрепи Economic.bg