Токио е най-богатият град на земята

БВП на Японската столица е 1520 млрд. долара

4298 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Японската столица Токио бе обявен за най-богатият град на земята, според класацията на електронното издание „The Richest”, направена на база брутния вътрешен продукт (БВП), който е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден район, като това е един от начините за измерване на националния приход.

БВП на Японската столица е 1520 млрд. долара, което я поставя на 1-во място в класацията за най-богат град. Токио е един от най-големите финансови центрове в света. Най-големите индустрии, развити в града са електроника, телекомуникации и издателска дейност.

Второто място се отрежда на най-известният град в САЩ Ню Йорк с БВП – 1210 млрд. долара. Градът на холивудските звезди Лос Анджелис се нарежда на 3-то място с БВП 789.7 млрд. долара. Столицата на Южна Корея Сеул е 4-ят най-богат град в света с БВП 779.3 млрд. долара. Електрониката и текстилната индустрия са сред най-развитите там. 5-тото място в класацията е отредено на британската столица Лондон, където най-развитите сектори в момента са банковият и финансовият. Париж, Осака, Москва и Чикаго са градовете, които оглавяват челната десятка.

Подкрепи Economic.bg