Токът поевтинява с 5%

Предстои обсъждане на възможностите за увеличение на минималната заплата

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Когато поех мандата за съставяне на правителство се искаше 40% увеличение на цената на електроенергията. Към днешна дата, след анализите и промените, които направихме, ми се иска да свалим тази цена. Вероятно няма да е с много - нашите оценки са за 5% понижение. Анализът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще сложи крайната цифра. Това заяви в сутрешния блок на bTV премиерът Пламен Орешарски.

От думите му стана ясно, че намалението на цената може да се случи от 1 юли, но е по-вероятно това да стане от 1 август. "Ще срещнем много остра реакция от частни интереси", прогнозира Орешарски.

Министър-председателят добави, че най-вероятно в сряда или четвъртък ще представи в Народното събрание мерките на кабинета за подобряване на бизнес средата и повишаване на доходите. Обещанието му е, че мерките са със записани срокове за изпълнение.

Повишаване на обезщетението за отглеждане на деца до 310 лв. Повишаване на еднократните плащания за първокласници и ръст на енергийните помощи са сред мерките, които ще бъдат представени, добави Пламен Орешарски.

"В тристранката, която предстои да се възобнови, ще иницираме и повишаване на минималната работна заплата. Това е диалог между синдикати и работодатели", каза още премиерът.

Подкрепи Economic.bg