„Топлофикация-София“ откри само 113 сгрешени сметки за парно

Пълна либерализация на дяловото разпределение, ежемесечно отчитане на уредите дистанционно или чрез самоотчет на етажната собственост, предлага Стоян Цветанов

456 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

"Топлофикация-София" е сгрешила при изчислението само на 113 декемврийски сметки за парно. Това беше съобщено днес от изпълнителния директор на софийската топлофикация Стоян Цветанов. Той добави, че проверката, която беше поискана от кмета на София Йорданка Фандъкова, е обхваната 4 002 домакинства в 79 сгради, където сметките са с 50% по-високи от декември 2011 г.

"Грешките ще бъдат отстранени, ще бъде направено засичане на показанията в двете жилищни сгради със сбъркани фактури и ще бъдат възстановени надвзетите суми със февруарските сметки. Виновни са фирмата за дялово разпределение "Директ" и двама служители на столична топлофикация. Те ще бъдат наказани", категоричен е Стоянов.

Той съобщи още, че в дружеството са получени 800 жалби за високи декемврийски сметки "Продължават да идват още. Всички ще бъдат проверени и ще им бъде отговорено в 30 дневен срок", добави Стоянов.

Въз основа на направения анализ от проверката още в понеделник Стоян Цветанов ще внесе  предложения за законодателни промени в Закона за енергетиката и други нормативни документи за решаване на проблемите, свързани с формиране на справедливи сметки за парно.

Пълна либерализация на пазара за дялово разпределение и предоставяне на абонатите право на избор - кой да извършва услугата топлинно счетоводство - ще поиска директорът на "Топлофикация-София". Етажната собственост да има право да се откаже във всеки момент от обслужващата ги фирма и да избере друга. "Ще дадем на хората право на избор", каза Цветанов.

Ежемесечно отчитане на уредите върху радиаторите е другото предложение .  То също трябва да става по желание на абонатите от етажната собственост. Ще се осигури или  чрез уреди с дистанционно отчитане, а там където хората не могат или не искат да закупят такива, домоуправителят с още един човек от етажната собственост  ще отчита  показанията  в апартаментите и ще ги предоставят на топлинните счетоводители.  

Топлинните счетоводители да правят превантивен контрол и при сметки  извън нормалните размери, да   уведомяват абонатите и да се прави проверка, ще изиска Топлофикация София. Другата седмица Стоян Цветанов свиква среща с фирмите за топлинно счетоводство, за да обсъди с тях нови договори, в които ще бъдат заложени допълнителни изисквания към фирмите.

Всички клиенти на Топлофикация София, които са заявили нулево потребление за отоплителния сезон, да преминат през извънредно контролно засичане на уредите върху радиаторите, т.н. разпределители, до края на февруари, поиска компанията от фирмите за дялово разпределение. Увеличеният брой заявки за нулево ползване на топлинна енергия, при реално ползване, е една от основните причини за завишаване на сметките на техните съседи по време на зимния сезон. През миналия отоплителен сезон близо 15 000 семейства са били заявили нулево потребление, а след годишното изравняване, се оказало, че трябва да доплащат за ползвана енергия.

Около 7000 клиенти не са осигурили достъп за отчитане на уредите след края на миналия отоплителен сезон. На тях им е било начислено потребление, все едно че радиаторите са работили на пълна мощност/напълно отворен вентил/. Така за сегашния сезон топлинните счетоводители, които ги обслужват са им заложили максимално прогнозно потребление. Това също е причина за по-високите сметки този декември. Фирмите за дялово разпределение ще трябва да уведомяват писмено абонатите преди сезона и през сезона за променените прогнозни дялове по заявка на отделни клиенти или поради други причини.

Топлофикация София ще поиска да се криминализират кражбите на топлинна енергия.

Подкрепи Economic.bg