Тракийското злато отива в Москва

Изложбата ще бъде открита на 30 септември в Кремъл

196 ~ 1 мин. четене

Цялото тракийско злато заминава за Москва в неделя (15 септември), съобщи шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред "Фокус". Изложбата ще бъде открита на 30 септември в Кремъл.

Официалните лица и обикновените жители на Москва ще могат да видят уникални експонати. Панагюрското злато ще бъде представено в пълния си вид и блясък. То включва изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, с общо тегло над 6 кг.

Изложбата “Тракийско злато от България. Легендите оживяват” е последната версия на една експозиция, която световните музеи редовно представят от 1974 г. насетне. Новата подредба е създадена от научен екип, организиран от Министерството на културата: проф. д-р Иван Маразов, проф. Веселина Инкова, д-р Любава Георгиева и Елка Пенкова, добави проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Концепцията на изложбата е напълно оригинална – за първи път се прави опит чрез визуални решения да се предложи неконвенционален поглед към механизмите на интерактивността, която е в основата на културния обмен на образи и идеи, на въздействието и пречупването им през призмата на различната среда, в която те функционират.

Изложбата ще бъде охранявана до летището от специализирани части на МВР.

Подкрепи Economic.bg