Трети пореден спад на петрола

Спряното финансиране на американското правителство натисна цената на черното злато

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижи за трети пореден ден, след като републиканци и демократи не се разбраха за финансирането на федералното правителство в САЩ, което наложи спиране на работата на администрацията за пръв път от 17 години насам. Безизходицата заплашва да забави икономиката, което би довело до намаляване на търсенето на петрол в най-големия консуматор на суровината в света, предаде Bloomberg.

Фючърсите загубиха над 0.5%, увеличавайки понижението от 4.9% през миналия месец. В полунощ източно време (7 ч. сутринта българско време на 1 октомври) изтече крайният срок, който имаха депутатите във Вашингтон за одобрение на бюджета. Двете страни все още имат разногласия за повишаване на тавана на дълга на САЩ - стъпка, с която да се избегне исторически фалит след 17 октомври 2013 г.

"Спирането на работата на правителството няма да продължи дълго и най-вероятно проблемът с финансирането ще бъде решен", коментира Ед Морс, ръководител на Citigroup Global Markets.

WTI с доставка през ноември заличи 49 цента до 101.84 долара за барел. Вчера цената се понижи с 0.5% до 102.33 долара за барел - най-ниското ниво от 3 юли насам.

Европейският бенчмарк Брент с доставка през ноември се понижи с 67 цента, или 0.6% до 107.70 долара за барел.

Коментари: 0