Тройката се съмнява за съкращенията в Гърция

Експертите са скептични към очакваните приходи от някои данъчни мерки, които Гърция иска да наложи на самостоятелно заетите лица, както и някои от предложените съкращения на разходите за отбрана, здравеопазване и местни власти

136 ~ 1 мин. четене

Международните кредитори на Гърция поставиха под съмнение части от плановете на Атина да спести милиарди евро чрез нови съкращения и данъчни мерки, което може да попречи на гръцкото правителство да постигне бърза сделка, за да получи одобрение за нова.

Тройка на международни инспектори в Гърция, Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка отхвърли от  план за икономии от2 млрд. евро ($ 2,57 млрд.) предложен от Министерството на финансите, пише WSJ.

"Те поискаха разяснения, които ние не предлагаме", каза министърът на финансите Янис Стурнарас. След като инспекторите се срещнаха с гръцкия премиер Андонис Самарас стана ясно, че "преговорите продължават",

Мерките, за които експертите от гръцкото Министерство на финансите са били разпитвани от тройката бяха част от пакет от около 13,5 млрд. евро, които трябва да се спестят през 2013 и 2014 г.

Тройката са скептични по отношение на очакваните приходи от някои данъчни мерки, които Гърция иска да наложи на самостоятелно заетите лица, както и някои от предложените съкращения на разходите за отбрана, здравеопазване и местни власти.

"Този път съкращаването на разходите трябва да бъдат доказани", заяви представители на Тройката.

Подкрепи Economic.bg