Тройната коалиция давала пари от бюджета за „Белене“

Премиерът изчете стенограма на заседанието на Министерски съвет от 2008 г.

Снимка: БГНЕС

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов опроверга думите на лидера на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев, че държавата не е финансирала проекта АЕЦ "Белене". Днес Борисов започна заседанието на Министерски съвет с изчитането на стенограма от октомври 2008 г. От нея става ясно, че кабинетът "Станишев" се съгласява да се увеличи капитала на Националната електрическа компания (НЕК) с 300 млн. лева заради работата по АЕЦ "Белене".

"300 милиона от бюджета в края на октомври 2008 г., когато светът лети в най-тежката икономическа и финансова криза", коментира разпалено пред министрите Борисов, като подчерта, че тази сутрин в интервю Станишев категорично заявява, че не са давани пари от държавния бюджет за "Белене".

Цитираната от премиера стенограма показва и че Станишев и тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров са имали опасения за това как да бъде представен този разход пред Евростат.

"При 49% частно участие, няма никакви основания да се предполага, че Европейската комисия ще ни упрекне, че това е държавна помощ за един финансово неефективен проект", казва на заседание тогава Петър Димитров.

Днес премиерът Бойко Борисов коментира, че явно "това е тактиката на Станишев и Петър Димитров". "След като криха това писмо на НЕК, защото то казва всичко....просто да ви разкажа, за да знаете. Има в деловодството изведено копие на писмото и върху него първите мастилени подписи са на тогавашния шеф на БЕХ тогава, и Петър Димитров. Тогавашният директор на НЕК, така си го обяснявам аз, е знаел, че рано или късно, това ще доведе до прокуратура. До държавния финансов надзор ще стигне, че те са правили нещата незаконни”, заяви пред министрите Борисов.

Подкрепи Economic.bg