Учат сприхавите парижани на учтивост

Съветите към работещите в туризма са събрани в малка книжка от едва шест страници, която е озаглавена "Говорите ли туристически?"

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В един от най-посещаваните градове в света, който обаче е и символ на грубост - френската столица Париж, започва кампания, целяща да научи парижани на учтивост. По този начин властите ще се опитат да подобрят репутацията на града и да започнат да се грижат по-добре за туристите, пише Reuters.

Сервитьори, таксиметрови шофьори и продавачи във френската столица твърде често се държат неучтиво и не говорят чужди езици, споделят местните туристически власти. За да променят това те са започнали да раздават наръчник с насоки за по-добър етикет.

В малката книжа от едва шест страници, която е озаглавена "Говорите ли туристически?", са публикувани поздрави на 8 езика, сред които немски, китайски и португалски. В наръчника има и информация за навиците за харчене и културните обноски на
различните националности.

"Британците искат да се обръщаш към тях по първо име", обяснява ръководството за учтивост и допълва, че италианците държат да се здрависват, докато американците трябва да бъдат убеждавани за цените.

За най-бързо растящата група туристи - китайската, се казва, че са "горещи купувачи" и "просто усмивка и здравей на техния език напълно ще ги удовлетвори".

През миналата година Париж е бил посетен от 29 млн. чуждестранни туристи.

Коментари: 0