Златните мини под натиск да намаляват разходите

Акциите на добиващите злато компании са сред най-тежко пострадалите от бъдещо премахване на "количествените улеснения"

Снимка: БГНЕС

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Производителите на злато отново са изправени под натиск да отпишат определена стойност от активите си и да предприемат стъпки за намаляване на разходите заради спадът в цената на благородния метал, пише Financial Times.

Акциите на добиващите злато компании бяха сред най-тежко пострадалите след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който заяви, че ще предложи постепенно премахване на "количествените улеснения".

Книжата на най-големия производител на злато в света - канадската компания Barrick Gold, се сринаха до най-ниското си ниво от две десетилетия насам. Подобна беше съдбата и на акциите на един от руските производители - Polymetal. По време на търговията в Лондон в четвъртък книжата на компанията се сринаха с 12%, като след разпродажбите стойността им от началото на годината е намаляла наполовина.

Трендът на акциите подчертава специфичните проблеми на златните мини дори и в момент, в който запасите от благороден метал би трябвало да са от полза. Анализатори коментират, че златото се е възползвало най-много спрямо останалите метали по време на наливането на ликвидност в икономиката. След спирането на паричните обезщетения обаче започват да страдат развиващите се пазари, което ще повлече и цената на златото.

Подкрепи Economic.bg