Уволниха шефа на агенцията за приватизация в Гърция

Стелиос Ставридис е вторият ръководител на агенцията, който напуска в рамките на 6 месеца, пораждайки съмнения около гръцката програма за приватизация, която е и ключова част от международния спасителен план

140 ~ 1 мин. четене

Ръководителят на агенцията по приватизация на Гърция е освободен от длъжност, след като местна медия разкри, че той пътувал на частния самолет на бизнесмен, наскоро закупил държавна компания, съобщава Financial Times. Стелиос Ставридис е вторият ръководител на агенцията, който напуска в рамките на 6 месеца, пораждайки съмнения около гръцката програма за приватизация, която е и ключова част от международния спасителен план за страната.

„Министърът на финансите Янис Стурнарас поиска оставката на председателя на Гръцкия фонд за развитие на републиканските активи, Стелиос Ставридис”, заяви представител на гръцкото министерство на финансите, пожелал анонимност.

Източникът заяви, че причината за оставката е доклад, че Ставридис е пътувал на частния самолет на корабния магнат Димитрис Мелисанидис, скоро след като бизнесменът финализирал сделка на стойност 625 милиона евро.

Малко по-рано финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас поиска Стелиос Ставридис да бъде освободен от поста си.  В понеделник Гърция приключи първата си голяма приватизация с продажбата на дялове от държавната лотария на гръцко-чешки инвестиционен консорциум.

За продажбата на 33% от акциите на ОПАП Гърция ще получи 652 милиона евро от консорциума Emma Delta, който бе единственият кандидат. Във връзка със сделката Ставридис заяви, че приватизацията на ОПАП демонстрира стремежа на правителството да сключва подобни сделки, "за да върне страната към растеж и процъфтяване".

ОПАП бе най-печелившата компания в Гърция миналата година с чиста печалба от близо 506 милиона евро.

Подкрепи Economic.bg