В Германия се открива най-голямата вятърна централа

Паркът може да захранва 400 хил. домакинства

360 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Германия се сдоби с нова вятърна централа, която е изградена от 80 вятърни турбини и може да захранва 400 хил. домакинства. Това я прави най-голямата в страната, предаде Euronews.

Най-новата вятърна централа на Германия се намира в северно море. Тя ще играе важна роля за увеличаването на енергията от възобновяеми източници. Германия планира да затвори всичките си атомно електрически централи през 2022 г. и именно затова държавата инвестира в изграждането на централи, добиващи възобновяема енергия.

Германия е абсолютен лидер в производството на "зелена" енергия. През миналия месец тя постави нов световен рекорд с производството на 5.1 тераватчаса (TWh) слънчева енергия. За сравнение - рекордът на САЩ, поставен през май 2013 г., е едва 0.764 TWh. Германия добива рекордните 5 TWh вятърна енергия през януари, но този рекорд лесно ще бъде надминат когато новата вятърна централа в северно море влезе в експлоатация.

Все още предстои вятърната централа да бъде свързана с бреговете на Германия. За това ще отговаря новото правителство на страната, което предстои да бъде избрано през септември.

Подкрепи Economic.bg