В Турция започва мащабна стачка срещу полицейското насилие

Министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер я обяви за незаконна

144 ~ 1 мин. четене

В Турция започва мащабна стачка. Акцията се провежда в знак на солидарност с демонстрантите, които бяха прогонени от турската полиция от парк „Гези” и прилежащия към него площад „Таксим” и е срещу полицейското насилие в страната.

Инициатор на стачката е Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители в Турция. Събитието ще бъде подкрепено от Конфедерацията на революционните работнически профсъюзи. Те настояват турските власти да изпълнят исканията на демонстрантите.  Към тях се очаква да се присъединят и още три браншови синдиката – на лекарите, инженерите и учителите.

Въпреки това министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че стачаката е незаконна. "Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка. Искам да заявя, че това няма да бъде позволено", заяви той.

В същото време стана ясно, че турската полиция е задържала 441 души във връзка със сблъсъците в Истанбул, избухнали в неделя между полицията и демонстрантите, предаде агенция Ройтерс, като се позова на адвокатска асоциация в града.

В неделя полицията в най-големия турски град през целия ден използваше водни струи и сълзотворен газ срещу хиляди антиправителствени демонстранти, които се опитваха да нахлуят отново на централния истанбулски площад „Таксим”.

Коментари: 0