Василев: Всички в енергетиката трябва да понесат загуби

Ръководителите на държавните компании не трябва да са с политически назначения, смята икономическият министър

116 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако запазим системата в енергетиката такава както е сега, и ако всеки си запази парите в тази система като възвращаемост, увеличението на цената на тока наистина трябва да е 20%. Това каза икономическият министър Асен Василев в ефира на Нова телевизия. "Всички участници по веригата трябва да поемат част от негативите, а не само гражданите", добави той.

"Сега хората поемат негативите заради грешките в системата. Има много неща, които по някаква причина са се случвали или не са се случвали в енергетиката. Компетентните органи трябва да си свършат работата по този въпрос. Нашата работа е от тук нататък нещата да се движат така, че нещата да се променят. Трябва да структурираме така правилата, че нещата да не се случват както досега. Да избираме ръководителите на държавните компании по точни правила", каза Василев.

Министърът обяви, че смяна на ръководствата в държавните компании, особено в енергетиката, задължително трябва да се случат. "По евродиректива нямаме право да ползваме хора, които са били в борда на ЕО", каза Василев.

Той потвърди, че при всички положения ще се направи конкурс за директор на АЕЦ "Козлодуй", без да конкретизира дали Валентин Николов ще бъде освободен от поста. "Ще има конкурс и който го спечели ще бъде директор", каза министърът.

Според Асен Василев ръководителите на държавните компании не трябва да са с политически назначения. "Занапред ръководителите трябва да се избират по ясни критерии. Всички компании трябва да се управляват от мениджъри с голям опит", смята той.

Василев изрази надеждата си, че след месец ще има много ясен план как структурно да се променят нещата. "Трябват промени и в законодателството. Само така може да се избегне увеличението в цената на електричеството. Нормално е, ако си производител да искаш по-висока цена, особено ако ти е гарантирано изкупуването", смята той. Според него има достатъчни резерви, за да не се увеличава цената.

Подкрепи Economic.bg