Велчев: Инвестирането на Сребърния фонд ще ни спъне за еврото

Според бившия финансов министър пускането на нови еврооблигации от държавата е уместен ход

Вариантът да се емитира нов дълг и да се погаси стария е уместен. Това каза Милен Велчев, финансов министър в кабинета "Сакскобурготски", пред ТВ7.

Добре е, че Министерство на финансите се насочва в тази насока. Няма нищо неестествено държавата да погаси по този начин дълга, който изтича в началото на 2013 г. Подкрепям с две ръце подобна стъпка, добави Велчев.

Той коментира и препоръката на Европейската централна банка (ЕЦБ) да не харчим парите от  "Сребърния фонд" за покупка на държавни ценни книжа (ДЦК).

ЕЦБ казва, че намесата на голям инвеститор като Сребърния фонд на ограничения пазар на български ДЦК ще изкриви лихвите. Те казват, че подобна стъпка това ще има и вторичен ефект – няма да е ясно доколко България изпълнява критериите за присъединяване към еврото, разтълкува Милен Велчев.

По думите му в мнението на ЕЦБ прозира усещане, че ако Сребърният фонд инвестира в български ДЦК, като дойде времето за приемането на еврото у нас, ЕЦБ може да каже, че лихвите по ДЦК не са пазарно определяни и да не ни пусне в Еврозоната.

След години проблемите на Европа ще отминат и отново ще искаме да се присъединим към Еврозоната, убеден е Милен Велчев.

Изкуството на бюджетирането е да разбереш къде ще е най-добрия ефект от разпределянето на парите. Не можем да оставим пенсионерите със замразени пенсии в продължение на години. Беше грешка да се премахне т.нар. "швейцарско правило" в началото на мандата и е добре сега да се върне, добави екс финансовия министър.

Той припомни, че приватизацията е важен ресурс за държавните финанси, но тези пари не дават възможности за повече харчове, защото според европейските регламенти тези средства трябва да отиват в резерва.


 

Коментари: 0