Япония и Китай заобикалят долара

Втората и третата по големина икономики в света планират да отворят валутни пазари в Токио и Шанхай за свободна обмяна на йени и юани

Япония и Китай планират да започнат директна търговия в йени и юани още през юни, с цел улесняване на търговските и финансови транзакции между двете страни, съобщиха днес японските медии.

Този ход е резултат от споразумение между лидерите на двете най-големи икономики в Азия, подписано през декември, чиято цел е да се насърчи търговията между двете страни като се намали валутният риск и се ограничи използването на долара за междинна валута.

Втората и третата по големина икономики в света планират още да отворят валутни пазари в Токио и Шанхай за свободната обмяна на йени и юани.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония от 2009 г. насам. Обемът на търговията между двете страни за миналата година достигна 26.5 трилиона йени /339 млрд. долара/.

Директната обмяна на японските и китайските пари ще засили неимоверно ролята на юана на международните пазари, тъй като йената е една от глобалните резервни валути.

Освен новината за насърчаването на двустранните бизнес връзки, Китай и Япония заявиха, че са постигна напредък и по споразумението за свободна търговия между Китай, Япония и Южна Корея.

Плановете за него бяха обявени по време на посещение в Китай на министър-председателя на Япония Йошихико Нода, който се срещна с китайския премиер Вън Цзябао.

Двамата лидери се споразумяха също така да позволят на Японската банка за международно сътрудничество да емитира облигации в юани в Китай. Нещо безпрецедентно в модерната китайска история.

В същото време, Япония заяви готовност да купи китайски държавни облигации.

Двете държави са най-големите притежатели и купувачи на американски държавен дълг, като общо държат близо 40% от федералния дълг на САЩ.

Така, освен по линия на търговията, икономическото сближаване между Китай и Япония може да има негативен ефект върху ролята на долара като световна валута и по линия на дълговите пазари.

Реално Китай и Япония се готвят, заедно с Южна Корея, силно да намалят американското икономическо влияние в региона на Източна Азия, формирайки трети глобален икономически център, конкуриращ САЩ и Европейския единен пазар.

Коментари: 0