Юнкер: Ще запазим Гърция в еврозоната

Еврозоната е на кръстопът и лидерите на държавите-членки на европейския валутен блок ще работят с Европейската централна банка (ЕЦБ), за да демонстрират своята ангажираност за стабилността на единната валута, допълва той.

6870 ~ 1 мин. четене

Президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че излизането на Гърция от еврозоната не е част от неговите "работни хипотези", защото би имало "крайно негативни последици". Юнкер, който е и премиер на Люксембург, заяви това в статия, публикувана в днешния брой на германското издание Süddeutsche Zeitung.

Еврозоната е на кръстопът и лидерите на държавите-членки на европейския валутен блок ще работят с Европейската централна банка (ЕЦБ), за да демонстрират своята ангажираност за стабилността на единната валута, допълва той. Временният европейски спасителен фонд (EFSF) ще работи заедно с ЕЦБ без да се засяга нейната независимост.

Драги миналата седмица каза, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да защити единната валута и еврозоната от колапс. Така той предизвика нова вълна от очаквания за осъществяване на програма за изкупуване на облигации.

По думите на Юнкер в следващите няколко дни лидерите на страните от еврозоната ще решат какви мерки да предприемат за справянето с лихвите по испанския дълг, които миналата седмица докоснаха рекордно високо ниво откакто съществува единната валута.

Според изданието, ЕЦБ и централните банки на държавите от еврозоната проучват възможностите за поемане на допълнителни загуби от гръцкия дълг.

“Нямаме никакво време за губене и трябва да се действа веднага”, завършва Юнкер.

Подкрепи Economic.bg