Застраховат къщи срещу 30 лева

Популярността на имуществените полици у нас е едва 10-12%

7018 ~ 1 мин. четене
Автор: Кристиан Костурков

Най-лошото нещо, което можем да направим по отношение на катастрофичните рискове у нас, е да запазим статуквото. Това коментира изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Популярността на имуществените застраховки у нас е много ниска, едва 10-12% от хората си купуват полици за дома и имуществото си.

Голяма част от застрахованите жилища пък са защитени по изискване на банките, които задължават получателите на ипотечни кредити да купуват такива полици, допълни шефът на Съвета на директорите на "Бул Инс" Петрозар Петков. В същото време хората трябва да разберат, че могат да си купят имуществена полица и за малко пари. На пазара се предлагат такива и срещу 20-30 лв., колкото струва обяд с питие в ресторант.

А срещу тези пари може да се получи обезщетение от 30 хил. лв., колкото струва една къща на село, допълни Петков. Хората трябва да разберат, че сами трябва да осигурят защита на домовете си. Повечето обаче смятат, че това е задължение на държавата, каза Проданов. "Видя се, че тя се затруднява дори и при локални бедствия, като това в с. Бисер", допълни той.

Застрахователите отново поискаха да се създаде катастрофичен пул, чрез който да се изплащат обезщетения на пострадали от природни бедствия. 

Подкрепи Economic.bg