Заводът за отпадъци в София ще заработи след седмица

"Топлофикация" ще ползва безплатно енергия от инсталацията, което може да намали сметките за парно

212 ~ 1 мин. четене

Заводът за преработка на боклуци в София ще заработи след седмица, след като депата за хранителни и зелени отпадъци ще започнат да преработват първите тонове боклук. Заводът за отпадъци може не просто да направи София по-чиста, но и да донесе преки ползи за джоба на столичани.

Вече работи пречиствателната станция, където на практика става преработването на течността, която се образува от боклука. Тази течност се пречиства до бистра вода, която може да се използва за поливане например, съобщава bTV.

Капацитетът на мястото е за над 600 кубически метра на денонощие. Това е първият етап от цялостната инсталация за третиране на битови отпадъци на столична община. Вторият също е готов и ще заработи след седмица.

Отпадъците ще се преработват в тор и хумус за наторяване на градини. Целият този процес ще произвежда и електроенергия. „Произведената електроенергия е два пъти повече от консумацията на площадката, т.е. задоволяваме напълно нуждите и имаме излишък от енергия при един напълно зелен проект, който позволява пълна автономия на системата”, обясни директорът на завода Николай Савов.

Вече е отпушено и строителството на завода, който трябва да бъде завършен през октомври 2015 г.

Тези инсталации и бъдещият завод за битови отпадъци ще произвеждат електроенергия. Общината и „Топлофикация” вече са се споразумели тази енергия да се ползва безвъзмездно от енергийното дружество, което трябва да намали разходите им с 60 млн. лв. годишно и да позволи цената на парното да не се вдига или дори да бъде намалена.

Коментари: 0